Nachrichten

Fregattenvogel - AMC-27 - Geschichte

Fregattenvogel - AMC-27 - Geschichte

Fregattvogel

Ein Seevogel mit langen Flügeln und Schwimmfüßen, der seinen anmutigen und weitreichenden Flug bemerkte.

Der erste Fregattenvogel (AMC-27) diente zwischen dem 30. Januar 1941 und dem 27. April 1943 im 13. Marinedistrikt als Unteroffizier.

II
(AMS-191: dp. 290; 1. 144'; T. 28'; dr. 9'; s. 13 k.
kpl. 39; A. 2 20 mm.; kl. Bluebird )

Die zweite Fregatte Bird (AMS-191) wurde am 24. Oktober 1953 von Quincy Adams Yacht Yard, Inc. ins Leben gerufen. Quincy, Massachusetts; gesponsert von Mrs. Matthew Cushing und in Auftrag gegeben am 13. Januar 1955, Lieutenant (Junior Grade) G. B. Shick, Jr., Kommandant. Sie wurde am 7. Februar 1955 in MSC-191 umklassifiziert.

Am 21. Februar 1955 trat Fregatte Bird in Charleston, SC, der Mine Force der Atlantic Fleet bei Meeresströmungen, die eine neue Art von Dosenbojen testen und an Flottenübungen verschiedener Art teilnehmen. Ab Juli 1958 wurde sie in Little Creek, VA. heimportiert und diente in regelmäßigen Abständen bei der Operational Development Force.


Fregattenvogel - AMC-27 - Geschichte

Die von der Smithsonian Institution zwischen den 1920er und 1950er Jahren herausgegebene Monographienreihe zur Lebensgeschichte von Bent bietet eine oft farbenfrohe Beschreibung der Vögel Nordamerikas. Arthur Cleveland Bent war der Hauptautor der Serie. Die Bent-Reihe ist eine großartige Ressource und enthält oft Zitate von frühen amerikanischen Ornithologen, darunter Audubon, Townsend, Wilson, Sutton und viele andere.

Bent Life History for the Magnificent Fregatebird - der gebräuchliche Name und die Unterart spiegeln die zum Zeitpunkt der Beschreibung verwendete Nomenklatur wider.

MAN-O'-KRIEGSVOGEL
FREGATA MAGNIFICENS ROTHSCHILDI
Mathews
Jetzt Prächtiger Fregattvogel

Dieser bekannte Freibeuter ist in den wärmeren Gewässern und tropischen Küsten beider Hemisphären weit verbreitet, wo mehrere Arten und Unterarten von neueren Forschern erkannt wurden, die alle eng miteinander verwandt sind. Seine populären Namen, Man-o'-War-Vogel, Fregattenvogel oder Fregattenpelikan, spiegeln seinen bekannten Charakter als Pirat und tyrannischer Freibeuter wider. Aber mit all seinen Fehlern ist es ein malerischer Charakter und man kann nicht umhin, seine wunderbaren Luftentwicklungen zu bewundern, auf die es so hoch spezialisiert ist und die es zu einem so bemerkenswerten und interessanten Merkmal in der Vogelwelt der tropischen Meere machen.

Balz: Eines der merkwürdigsten Merkmale dieser Art ist das Aufblähen des großen roten Beutels des Männchens, das bei seiner Balz eine so auffällige Rolle spielt. Dr. Walter K. Fisher (1906) gibt einen sehr guten Bericht darüber wie folgt:

Der Man-o'-War-Vogel erwies sich als kaum weniger unterhaltsam als der Albatrossee. Das neugierige und überaus skurrile Aussehen des Männchens zu dieser Jahreszeit erregt Aufmerksamkeit. Seine Possen sind so außergewöhnlich wie sein Aussehen, und wenn er damit beschäftigt ist, sich attraktiv zu machen, sind seine Selbstbezogenheit und seine elterliche Eitelkeit höchst amüsant. Während der Balzzeit wird der Kehlsack des Männchens vergrößert, und bevor die brütenden Sorgen begonnen haben, bläst er ihn zu einer großen Größe auf, und gleichzeitig wird er hellrot. Der Vogel sieht aus, als ob ein Ballon an seinem Hals befestigt wäre, so wie Kinder an einer Schnur baumeln.

Der Beutel ist anscheinend ein großer Luftsack, der nur indirekt mit der Lunge verbunden ist und nicht sofort entleert oder aufgeblasen werden kann. Es variiert in der Intensität seines Karmin- oder Karmesinrots, und auf seiner Oberfläche den Glanz des Himmels einfangend, zeigt es zuweilen bläuliche Farbtöne oder wird, wenn es etwas zusammenfällt, an den Seiten zu einem durchscheinenden Orange. Es kommt nicht selten vor, dass ein männlicher Vogel mit ausgeblasenem Sack auf dem Nest sitzt und die gesamte Vorderseite der Kreatur verdeckt, nur der Schnabel und die Augen erscheinen darüber. Stundenlang sitzt er auf einem neu gemachten Nest, ohne es auch nur einmal zu verlassen oder diese Position kaum zu verändern. Aber wenn das Weibchen irgendwo über ihm auftaucht und hin und her segelt, erwacht er plötzlich aus der Lethargie, und als sie vorbeigeht, erhebt er sich teilweise aus einer sitzenden Haltung, wirft den Kopf ab, breitet die Flügel aus und schüttelt den glänzenden Beutel heraus, schüttelt seinen Kopf hin und her, ein heiseres Gackern. Gelegentlich, wenn die Femnie in der Nähe landet, wedelt er mit seiner Tasche von einer Seite zur anderen, wobei der Kopf weit nach hinten geworfen und die Flügel teilweise gespreizt werden. Gleichzeitig werden die langen, grünlich schillernden Skapulierfedern aufgeplustert und die Kreatur präsentiert sich in einer höchst ungewöhnlichen und absurden Erscheinung. In dieser Haltung kichert er immer wieder und reibt seinen Beutel an seinem Gefährten, der ihn normalerweise komplett ignoriert und davonfliegt. Diese Leistungen finden vor der Eiablage statt, danach hört das Männchen auf, seinen Sack aufzublasen.

Verschachtelung: Prof. Homer IR. Dill (1912) schätzte die Zahl der auf der Insel Laysan nistenden Man-o'-War-Vögel auf etwa 12.500 und sagt: Aber so wie es ist, scheinen sie ein Vielfaches an Platz zu bedecken." Dies scheint eine große Kolonie zu sein, sieht aber neben den riesigen Kolonien anderer Seevögel auf dieser wunderbaren Insel sehr klein aus.

Über ihre Nistgewohnheiten auf dieser Insel sagt Doktor Fisher (1906):

In Laysan leben die Vögel in Kolonien, die von wenigen Paaren bis zu vielen reichen, und die Nester werden immer auf niedrigen Büschen gebaut, manchmal sehr dicht beieinander. Die Art hat sich fast ausschließlich auf der östlichen Hälfte der Insel versammelt und ihre Dörfer verteilen sich über den inneren Hang des alten Atollbeckens. Die Nester, die zuweilen so alt sind, dass sie zu bloßen Dreckmassen geworden sind, sind kaum mehr als Plattformen aus Stöcken, nicht ganz ohne Blätter, lose mit Windenranken (Ipomaea insalari.s) verwoben.

Beide Elternteile wechseln sich ab, um das Ei abzudecken, was notwendig ist, denn wenn das Nest ohne Bewohner gelassen würde, würden sich andere Fregattvögel das Material schnell aneignen, besonders wenn das Nest neu wäre. Folglich hält jeder Vogel, noch bevor das Ei gelegt wird, das Eigentum sozusagen gegen plündernde Nachbarn. Nach dem Nestbau ist diese Wachsamkeit umso notwendiger, denn ohne Schutz würde ein Jungvogel sehr wahrscheinlich einem wachsamen Verdammten der Umgebung als Nahrung dienen. Mr. Snyder sah, wie sich ein alter Fregattvogel mit einem Jungen derselben Art schnappte und davonflog, dessen Eltern aus dem Nest verschreckt worden waren. Laut Henry Palmer, der die Insel einige Wochen später im Jahr 1891 besuchte, ist dies ein sehr häufiges Ereignis, aber die Jungen waren so selten, dass wir die oben erwähnte zufällige Demonstration als ausreichenden Beweis für die herzlose Eigenschaft betrachteten.

An der Westküste Mexikos fand H. H. Bailey (1906) sie nistend auf der Insel Isabella, von der er schreibt:

Die Nester auf der Insel wurden auf die Büsche oder auf Astgabeln gelegt, wobei die Nester eine lockere Plattform aus Stöcken und Zweigen waren, mit im Allgemeinen einigen Strohhalmen oder Gräsern auf der Innenseite. In einigen Fällen befanden sich die Nester nicht mehr als achtzehn Zoll bis zwei Fuß über dem Boden, wie auf der Westseite der Insel, wo die Büsche niedrig und verkümmert sind, während sie auf der Süd- und Ostseite manchmal bis zu zwölf Meter hoch waren und fünfzehn Fuß über dem Boden, die Büsche und struppigen Bäume hier erlauben es. Zum Zeitpunkt meines Besuchs hatten die meisten dieser Vögel Eier, eines davon war ein komplettes Set. Ein paar Jungvögel wurden jedoch auf der Westseite der Insel gefunden, und es dauerte nicht lange, bis die heiße Sonne auch nur ein kleines Jungtier tötete, das die Eltern auch nur für einen Moment im Schutz ließen. Die meisten dieser Vögel waren sehr zahm, sodass man sich ihnen bis auf wenige Meter nähern konnte.

Eine große Zahl toter Vögel, die an Flügeln, Füßen oder Köpfen an den Büschen hingen, waren über die Insel verstreut, deren Ursache ich beim Spülen eines aus seinem Nest entdeckte. Ihre kurzen Beine und extrem langen Flügel erschweren es den Vögeln, sich aus ihren Nestern zu erheben, insbesondere wenn das Nest oben auf den Büschen liegt und ihre Flügel beim Aufsteigen in Kontakt mit anderen Ästen kommen. Als ich sie mehrmals beobachtete, wie sie versuchten, auf ihr Nest zu steigen oder sie zu verlassen, sah ich, wie sie sich im Laub verhedderten, aus welcher Position sie nicht aufstehen konnten. Der Geruch der toten Vögel war alles andere als angenehm.

Auf den Galapagos-Inseln nisten die Man-o'-Kriegsvögel in Kolonien am Boden oder auf den Felsen, sowie auf niedrigen Büschen. Aber auf den Inseln vor der Küste von Britisch-Honduras schreibt Capt. DP ]Ingraham in seinen an Major Bendire geschickten Notizen, dass er sie in den hohen Mangrovenbäumen gefunden habe, 60 oder 70 Fuß über dem Boden, mehrere Nester in einem Baum .

In Bezug auf einige Brutkolonien auf den Bahamas schreibt Dr. Henry Bryant (1861):

Ich fand ein paar Kriegsschiffvögel, die bei den Biminis brüten. Ihre Nester wurden auf den Mangroven platziert, zwischen denen des Braunen Pelikans und des Florida-Kormorans. Da diese Vögel von den Bewohnern sehr gestört werden, werden ihre Brutplätze wahrscheinlich in einigen Jahren aufgegeben. Auf dem zentralen und höchsten Teil von Booby Key brütete eine Kolonie von etwa 200 Paaren. Die Nester hier waren auf dem nackten Felsen und dicht beieinander, das Ganze nahm keine Fläche von mehr als 12 Quadratmetern ein. Es gab keine Tölpel unter ihnen, obwohl Tausende auf dem Schlüssel brüteten. Der letzte von mir besuchte Brutplatz liegt auf Seal Island, einem der Ragged Island Keys, und ist 5 oder 6 Hektar groß. Die dicht zusammengedrängten Nester wurden auf die Spitzen von Kaktusfeigen gelegt, die den Boden mit einem fast undurchdringlichen Dickicht bedeckten. Am 8. April waren die Jungen in der Hälfte der Nester geschlüpft, die größten etwa ein Drittel ausgewachsen, die anderen Nester enthielten mehr oder weniger geschlüpfte Eier. Von vielen Hundert habe ich nur 7 frisch verlegt.

Ich habe schon früher die Brutplätze vieler Seevögel besucht, und einige waren die Mühe wert, aber keiner war für mich so interessant wie dieser. Es war ein ganz besonderes Schauspiel. Tausende und Abertausende dieser großen und normalerweise wilden Vögel bedeckten die gesamte Oberfläche der Kaktusfeigen, wenn sie auf ihren Nestern saßen, oder verdunkelten die Luft, während sie über ihnen schwebten, so zahm, dass sie sich kaum bewegen würden, wenn sie tatsächlich berührt werden, die Exemplare, die ich beschafft wurden alle lebendig mit meinen eigenen Händen genommen. Als ich so weit wie möglich unter sie eingedrungen war, feuerte ich meine Waffe ab, die ganze Kolonie erhob sich auf einmal, und das Geräusch ihrer langen und kräftigen Flügel, die gegeneinander schlugen, war fast ohrenbetäubend. Einen Augenblick später fingen sie an, sich auf ihren Nestern niederzulassen und waren bald so ruhig wie zuvor.

Aus Dr. Frank M. Chapmans (1908a) Beitrag zur Lebensgeschichte dieser Art auf den Bahamas zitiere ich wie folgt:

Das üppige Wachstum von Kakteen unter den Meerestrauben, in denen der Mensch

- Kriegsvögel verschachtelten Wir schätzten jedoch, dass es zwischen 200 und 300 Paare waren.

Die Man-o'-War-Vögel erwachten ungefähr zur gleichen Zeit wie die Tölpel und um 5.30 Uhr. m. segelten über ihre Kolonie. Von dieser Zeit an, bis sie sich zurückzogen, beträchtlich vor den Tölpeln, und während es noch hell war, war ständig ein Vogelschwarm über den Meerestrauben. Man kann sagen, dass die Vögel in der Luft über ihren Häusern gehockt haben. Nur ein Vogel ist gleichzeitig auf den Jungen anwesend. Beide Geschlechter übernahmen diese Pflicht sowie die Aufgabe der Inkubation, aber es schien keine Regelmäßigkeit zu geben, wann Männchen oder Weibchen auf der Hut sein sollten.

Die Nester sind zerbrechliche, durchbrochene, leicht ausgehöhlte Plattformen, die aus Smau-Stöcken und Zweigen bestehen, die in den Spitzen der Meerestrauben in einer Höhe von 6 oder 7 Fuß oder zwischen den Kakteen innerhalb von 2 Fuß über dem Boden platziert werden. Oft werden mehrere Nester in Reichweite zueinander in einem Busch platziert. Sie werden mit Schmutz verfilzt, wenn die Jungen an Größe zunehmen. Ein Erwachsener wurde gesehen, wie er Nestbaumaterial in seinem Schnabel trug.

Eier: Der Man-o'-War-Vogel legt nur ein Ei, das ungefähr "elliptisch-eiförmig" und rein totweiß ist. Die Schale ist für ein Ei dieser Größe sehr dünn, glatt und glanzlos. Die Maße von 50 Eiern in mehreren Sammlungen betragen durchschnittlich 68,4 x 46,5 Millimeter, wobei die Eier mit den vier Extremen 74 x 48,5, 72,5 x 50, 64,5 x 46 und 66,5 x 43,5 Millimeter messen.

Junge: Doktor Chapman (1908a) sagt über die Entwicklung des Jungen:

Der Mann-o'-War-Vogel legt nur ein Ei, und in einer Reihe von Nestern wurden frische Eier gefunden. Die Jungen werden nackt geboren und von den Eltern gebrütet. Wenn sie an Größe zunehmen und mit weißen Daunen bedeckt werden, scheinen ihre Flügel viel zu groß zu sein, als dass sie sich dicht am Körper halten könnten, und es wird erlaubt, sich auf dem Nest auszuruhen. Ihre ganze Haltung deutet auf extreme Niedergeschlagenheit hin, nicht nur die Flügel hängen herab, sondern der Kopf hängt oft über den Nestrand. Wenn sie sich ihnen nähern, geben sie einen quietschenden, zischenden Ruf von sich und schnappen ihre Hügel mit einem rasselnden Geräusch, wobei sowohl der Ton als auch die Aktion stark auf ähnliche Gewohnheiten des jungen braunen Pelikans hindeuten.

Die schwarzen Federn der interskapularen Region erscheinen unmittelbar nachdem die Daunen auf diesem Teil die Haut durchdrungen haben, und "bevor es Anzeichen für die Remiges und Retrices gibt, bedecken sie den Rücken wie ein Mantel * * * Nicht nur die Flügelfedern sind spät beim Erscheinen, aber die Sekundären gehen den Primären voraus, wobei die ersteren durchschnittlich 2 Zoll lang sind, wobei die größeren und mittleren Verborgenen sichtbar sind, wenn die letzteren gerade beobachtbar sind. Dies erscheint bemerkenswert und widerspricht der Regel bei Vögeln mit großer Flügel- und Schwanzentwicklung.

Gefieder: Die Abfolge von Häutungen und Gefieder dieser Art ist rätselhaft und ihre Untersuchung wird durch die verlängerte und variable Brutzeit erschwert, was es schwierig macht, das Alter auch nur annähernd abzuschätzen. Im Jugend- oder Einjahreskleid sind Kopf, Hals und Unterteile bei beiden Geschlechtern weiß mit dunklen Flanken und manchmal mehr oder weniger bräunlichen Sprenkeln an Kopf und Hals, die kleinen Flügeldecken sind bräunlich und die oberen Teile sind matt, dunkelbraun, ohne Glanz der Schwanz ist verhältnismäßig kurz und die seitlichen Dreiecke sind nicht viel länger als die anderen. Ich habe Vögel in diesem Gefieder im Januar, Mai, Juli und Oktober gesehen, woraus ich schließe, dass es ein Jahr getragen wird, aber das Datum der Häutung in das nächste Gefieder ist sehr variabel, je nach dem, nehme ich an Datum, an dem der Jungvogel geschlüpft ist. Eine interessante Phase dieses einjährigen Gefieders des Männchens, das ich bei fast jedem von mir untersuchten pazifischen Exemplar gesehen und bei keinem atlantischen Exemplar gefunden habe, ist die reiche "Zimt"-Suffusion, die Brust, Hals, und Kopf. Herr Edward W. Gifford (1913) sagt über die Vögel, die für die California Academy of Sciences auf den Galapagos-Inseln gesammelt wurden: "Vögel im Jugendkleid haben den gesamten Kopf und Hals reich zimtrot. Keine Ausnahme davon findet sich in den Akademie-Reihe." Ich habe auch zimtköpfige Vögel aus Lower California, Necker Island, Madagaskar, Laysan Island und den Philippinen gesehen. Dass dieser Charakter in der großen Reihe von Vögeln, die ich aus beiden Ozeanen untersucht habe, konstant bleiben sollte, bestätigt den Beweis, dass es sich um verschiedene Arten handelt. Dieses Gefieder wird wahrscheinlich auch während des ersten Jahres getragen, wie ich es bei Vögeln im Januar, März, Mai, September und Oktober gesehen habe.

Nach dem ersten Jahr werden die Geschlechter im Gefieder unähnlich. Das Männchen wird an den oberen Teilen viel dunkler, fast schwarz, aber es fehlt noch die glänzende Tönung des Erwachsenen, die seitlichen Retrictrics werden länger und der Kopf, der Hals und die unteren Teile werden dunkel und weiß gesprenkelt. Das Weibchen wird an Kopf und Hals sowie am Bauch dunkler, Brust und Seiten bleiben jedoch weiß. Im dritten Jahr, wahrscheinlich bei der zweiten Häutung nach der Hochzeit, wenn die Vögel etwas über zwei Jahre alt sind, werden die erwachsenen Gefieder des Männchens und des Weibchens angenommen. Das Gefieder des Männchens ist dann ganz schwarz, mit seinem schönen metallischen Glanz und den lanzettlichen Federn an den oberen Teilen und die Schwungfedern haben ihre volle Entwicklung erreicht. Das Weibchen im vollen Gefieder hat den Kopf und Hals klar schwarzbraun und die Brust und die Seiten reinweiß sie ist oben weniger glänzend als das Männchen, die Flügeldecken sind mehr oder weniger bräunlich und die Federn der oberen Teile sind weniger lanzettlich.

Nahrung: Die Nahrung des Man-o'-War-Vogels besteht hauptsächlich aus Fisch, aber es enthält auch einen Großteil der verschiedenen Speisen, die von den verschiedenen Arten von Tölpeln, Pelikanen, Kormoranen, Möwen und Seeschwalben, auf denen er seinen Platz findet, eingenommen werden Piratenangriffe. Es ist in seinen Ernährungsgewohnheiten nicht ganz räuberisch und bezieht einen Großteil seiner Nahrung aus eigener Kraft von der Meeresoberfläche, an der es sehr geschickt ist. Doktor Fisher (1904b) sagt:

Fregattvögel beziehen einen Teil ihrer Lebensgrundlage von den vielen Lebewesen, die an der Meeresoberfläche leben: fliegende Fische, Ctenophoren, Quallen, Vellela. Janthina, in der Tat gegen alles, was ihre Phantasie anziehen könnte. Ich beobachtete sogar, wie ein Vogel ziellos einen Holzsplitter trug, unsicher über seinen Nutzen, aber nicht gewillt, ihn freizugeben. Da sie nie auf dem Wasser landen, schnappen sie sich solche Essensstücke, indem sie in einer weiten Kurve nach unten stürzen. Sie sind in der Lage, die Entfernung so genau zu messen, dass beim Greifen des Objekts keine Störung entsteht.

Prof. William A. Bryan (1903) hat uns wie folgt einen ausgezeichneten Bericht über die Angriffe des Fregattvogels auf die Tölpel von Marcus Island gegeben:

Ich habe schon früher auf die großen Kolonien gewöhnlicher Brauntölpel an der Nordspitze der Insel hingewiesen. In der Nähe dieser Kolonie waren die Man-o'-War-Vögel am häufigsten. Hier würden sie den alten Tölpeln und tropischen Vögeln auflauern, wenn sie schwer beladen mit frischem Futter für ihre Jungen aus dem Meer zurückkehrten. Diese Vögel saßen ruhig auf den Baumwipfeln oder kreisten häufiger hoch über ihren Köpfen und patrouillierten fleißig über die Insel, wo die Brandung am Riff brach, und hielten scharf Ausschau nach der zurückkehrenden Fischfangflotte von Tölpeln. Die Sichtung eines (manchmal aus einem, manchmal aus mehreren Individuen bestehend), würde bis zu einem halben Dutzend Haxvks unter vollen Segeln zu ihnen führen und ohne eine Minute Vorwarnung einen hilflosen Vogel in den Kampf verwickeln. Sie stürzten sich von allen Seiten darauf, schlugen sie mit ihren Flügeln, schnappten sie mit ihren langen Hakenschnäbeln, flogen bald darüber, bald davor, bald darunter, die Falken würden ihre Opfer so verwirren, dass sie schließlich das Gefühl hatten, die einzige Sicherheit für sein Leben bestand darin, einen Teil seines Vorrats an Vorräten loszulassen, um seinen Angreifern einen Streit zu machen, der Tölpel würde plötzlich einen seiner Fische fallen lassen, woraufhin ein Falke schneller zu Boden stürzte, als das Auge folgen konnte, und das Essen auffangen, bevor es die Welle berührt hatte, dann würde es majestätisch davonfliegen, es sicher in seinen Schnabel aufzunehmen, um seinen eigenen, immer erwartenden Nachwuchs zu füttern. Der unglückliche Tölpel wurde unterdessen von den weniger glücklichen Falken weiter verfolgt, bis er nach seiner Beute zu seinen Jungen zurückkehren durfte.

Audubon (1840) gibt die folgende grafische Darstellung seiner Fischereifähigkeiten:

Dort drüben, über die Wellen, springt der brillante Delphin, während er den Flugfischen nachjagt, die er zu ergreifen erwartet, sobald sie ins Wasser fallen. Der Fregattvogel, der sie markiert hat, schließt seine Flügel, taucht auf sie zu und hält nun aufsteigend eines der winzigen Dinger über seinen Schnabel. Schon fünfzig Meter über dem Meer erspäht er einen Schweinswal in voller Verfolgung, stürzt auf die Stelle zu und ergreift im Vorbeigehen die Meeräsche, die ihrem gefürchteten Feind entkommen war, aber jetzt, da er einen Fisch erwischt hat, der zu groß für seine Speiseröhre ist, erhebt er sich und knabbert es die ganze Zeit, als wäre es in den Himmel geflogen. Drei oder vier seines eigenen Stammes haben ihn beobachtet und seinen Erfolg beobachtet. Sie schießen auf breit ausgefahrenen Ritzeln auf ihn zu, erheben sich in weiten Kreisen, sanft und doch so schnell wie er. Sie sind jetzt alle auf gleicher Höhe, und jeder überholt ihn, peitscht ihn mit seinen Flügeln und zerrt an seiner Beute. Sehen! man hat ihn ziemlich ausgeraubt, aber bevor er den umkämpften Fisch ergattern kann, fällt er. Einer der anderen Vögel hat ihn gefangen, aber er wird von allen verfolgt. Von Schnabel zu Schnabel und durch die Luft fällt der Fisch schnell, bis er ganz tot auf das Wasser fällt und in die Tiefe sinkt. Welche Enttäuschung die hungrigen Vögel auch empfinden, sie scheinen alles zu verdienen.

Verhalten: Der Flug des Man-o'-War-Vogels ist eine Inspiration, der bewundernde Betrachter ist gebannt beim Anblick und sehnt sich nach der Beredsamkeit, um ihn zu beschreiben, aber Worte sind machtlos, um den Eindruck zu vermitteln, den er erweckt. Es ist die wunderbarste und perfekteste Flugmaschine, die je gebaut wurde, mit 2,7 oder 2,40 Metern Flügelfläche, die einen 4-Pfund-Körper trägt, der von einem langen scherenartigen Schwanz gesteuert wird. Es ist nicht verwunderlich, dass ein solches Flugzeug bei der leichtesten Brise unbegrenzt schweben kann. Ich werde nie eine Ausstellung vergessen, die ich einmal auf den Florida Keys gesehen habe. Wir hatten für die Nacht in der Nähe eines kleinen Mangroven-Schlüssels geankert, einem berühmten Rastplatz für diese Art, und sahen, dass es schwarz war und Hunderte von Vögeln auf den niedrigen Bäumen saßen. Als wir darauf zuruderten, erhoben sie sich alle in die Luft und hingen in einer dichten Wolke darüber, dick wie ein Insektenschwarm. Allmählich breiten sie sich aus, schweben ohne die geringste Anstrengung auf bewegungslosen Flügeln, teilen sich in drei große Herden und dann in fünf Herden. Durch das Zählen und sorgfältige Abschätzen der Schwärme kamen wir zu dem Schluss, dass es insgesamt zwischen 1.000 und 1.200 Vögel gab. Über eine Stunde lang beobachteten wir sie, wie sie gemächlich und würdevoll über uns schwebten und langsam davontrieben. Manchmal schienen sie fast still zu stehen, und wir bemerkten kein einziges Mal ein Klappern der langen, halb angewinkelten Flügel, obwohl es fast ruhig war. Wie gemalte Vögel auf einem gemalten Himmel verschwanden sie in den Schatten der Nacht.

Der aktive Flug des Fregattenvogels und seine Kontrolle über seine Kräfte ist ebenso wunderbar wie sein passives Segeln. Während er hoch in der Luft schwebt, fast außer Sicht, entdeckt sein scharfes Auge im Wasser darunter ein Stückchen Nahrung, mit halb geschlossenen Flügeln schießt es nach unten wie ein Meteor und misst seine Geschwindigkeit und Entfernung so genau, dass es genau so genau wie es scheint, als müsse es sich wie ein fallender Pfeil ins Wasser stürzen, es bremst seinen Schwung mit einer wunderbaren Drehung seiner großen Flügel und hebt mit seinem Schnabel den Bissen leicht von der Oberfläche auf, ohne eine Feder zu benetzen. Es frönt einigen überraschenden, verspielten Possen in der Luft, führt einen Großteil seiner Balz auf dem Flügel aus und streichelt seinen Gefährten in der Luft ebenso anmutig wie auf dem Boden. Es versetzt sein Opfer in Schrecken, indem es mit einer solchen Geschwindigkeit auf ihn zufliegt, dass es für ihn sinnlos ist, nach Belieben über, unter und um ihn herum zu fliehen, als ob es mit seinen Flugfähigkeiten ein Spiel für den Mann wäre '-Krieg, die schnelle Fregatte, um den schnellsten Flieger zu überholen, und wenn das arme Opfer seinen Fisch fallen lässt, fängt der Fregattenvogel ihn schnell und wirft ihn vielleicht in die Luft, lässt ihn fallen und fängt ihn wieder, als hätte er das Spiel genossen .

Beim Schweben, sei es in Windstille oder in den Zähnen eines heulenden Sturms, werden die langen Schwanzfedern parallel und eng zusammengehalten und nur geringfügig bewegt, um den Vogel zu lenken oder zu balancieren, aber beim Kampf in der Luft, wie es die Männchen oft tun tun, oder beim Werben oder Spielen werden sie häufig wie eine Schere geöffnet und geschlossen. Die Flügel der Man-o'war-birds wurden auf Kosten ihrer Füße entwickelt, die sehr klein und schwach sind sie kann kaum darauf stehen und kaum gehen sie taucht nie und ist ein sehr schlechter Schwimmer sie wird nass und hilflos im Wasser. Aber in der Luft ist es ein Meister der Vergangenheit.

Harte, knirschende Schreie, denen sich kämpfende Männchen hingeben, ein gackerndes Geräusch, das während der Paarungszeit zu hören ist, und ein raues Krächzen sind die einzigen Geräusche dieser Vögel, da sie normalerweise leise sind. In den Kolonien sind die Jungvögel oft recht laut.

Über das Verhalten des Kriegsmannes gegenüber anderen Arten, von denen er zu Recht gefürchtet und herzlich gehasst wird, ist oben schon genug gesagt worden. Aber es wird anscheinend manchmal von selbstlosen Motiven zu Vögeln seiner eigenen Art bewegt, wie der folgende von Herrn A. W. Anthony (1898a) erzählte Vorfall zu veranschaulichen scheint:

In beträchtlicher Entfernung von der Kolonie wurde ein flugunfähiger Vogel gefunden, der dachte, er sei kürzlich verletzt worden und müsse unbedingt verhungern, wo selbst die besten Flieger nicht leicht Nahrung zu bekommen, kiUte den Krüppel und machte eine Untersuchung seiner Verletzungen. Ein Flügel war verdorrt und nutzlos, offensichtlich hatte der Vogel seinen Gebrauch nie genossen, obwohl er dick war und sein Magen mit fliegenden Fischen gefüllt war. Denjenigen, die die Ernährungsgewohnheiten von Fregata kennen, muss nicht gesagt werden, dass ihr gesamtes Futter auf den Flügeln aufgenommen wird, und ein Vogel, der seiner Flügel beraubt ist, würde schnell verhungern, wenn er nicht von seinen Artgenossen gefüttert wird. Die steilen Seiten von San Benedicte machten es auch unmöglich für eine Ma

-o'-war-bird, um die Spitze der Insel zu erobern Wenn seiner Flügel beraubt. Es war also ganz offensichtlich, dass der Rentner die Insel nie verlassen hatte, sondern sein ganzes Leben lang auf die Gaben seiner Gefährten angewiesen war. Aus seinem ausgezeichneten Zustand ging hervor, dass selbst in dieser geschäftigen Gemeinschaft von Tausenden einige von ihnen Zeit fanden, die Unglücklichen zu ernähren. Diese bemerkenswerte Ausstellung altruistischer Selbstlosigkeit scheint kaum im Einklang mit der bekannten Gewohnheit zu stehen, die Jungen seiner Nachbarn zu essen.

Winter: Der Man-'o-war-Vogel ist keine Zugvogelart und hält sich praktisch das ganze Jahr über in der Nähe seines Brutgebietes auf. Aber zwischen den Brutzeiten wandert er gerne weit von zu Hause weg und wurde oft an unerwarteten Orten bemerkt oder aufgenommen, sogar im Inneren des Kontinents. Im Sommer, Herbst und Winter ist er oft so gesellig wie während der Brutzeit, besonders nachts in seinen Quartieren, wo er sich in riesigen Kolonien versammelt und regelmäßig dasselbe Quartier besucht. Tagsüber kann man oft große Schwärme von Man-o'-War-Vögeln in Gesellschaft von Pelikanen, Kormoranen und anderen Wasservögeln auf den Mangroven beobachten. Es ist auch ein häufiger Anblick, sie in Schwärmen auf Sandbänken, Korallenriffen, alten Wracks oder verlassenen Gebäuden sitzen zu sehen, träge ihre Nahrung zu verdauen oder auf eine andere Mahlzeit zu warten.

Seit der Zusammenstellung der obigen Lebensgeschichte und längst den meisten der obigen Beobachtungen hat sich die damals als Fregata ce/U iia bekannte Art in verschiedene Arten und Unterarten aufgespalten, von denen einige zweifellos Anerkennung verdienen. Aber anstatt zu versuchen, sie zu diskutieren oder zu trennen, zieht es der Autor vor, die Lebensgeschichte so zu belassen, wie sie ist, denn die Gewohnheiten aller müssen praktisch gleich sein.

VERTEILUNG
Zuchtgebiet: Die nordamerikanische Form brütet auf einigen der Bahama-Inseln (Cay Verde, Biminis, Seal Key, Atwood's Key, etc.), Kuba (Puerto Escondido), Isle of Pines, Porto Rico (Mona- und Desecheo-Inseln), sonic der Kleinen Antillen (Guadeloupe, Battowia. Carriacou etc.), auf Inseln vor der Küste Venezuelas (Marrarita. Los etc. Los Hermanos, Testigos, ) und im Karibischen Meer bis nach Honduras (Little Cayman and Swan Islands) ). Die Vögel, die auf Inseln im tropischen Atlantik und im Pazifik und im Indischen Ozean brüten, werden heute von einigen Behörden als eigenständige Arten oder Unterarten angesehen, andere hingegen betrachten die Vögel, die auf Inseln vor der Westküste Mexikos brüten (so weit nördlich wie Santa Margarita Island) als identisch mit den Vögeln der Westindischen Inseln. Geschützte Brutgebiete in Porto Rico, Inselreservat Desecheo.

Wintergebiet: Umfasst das Brutgebiet und die angrenzenden Meere, die sich mehr oder weniger regelmäßig nach Norden bis nach Nordflorida und der Küste von Louisiana erstrecken. Vögel, die an die Küste Kaliforniens wandern, a

weit nördlich als Humboldt Bay, kann auf eine, vielleicht fünf weitere der pazifischen Formen bezogen werden.

Beiläufige Rekorde: Accidental in Bermuda (vier Rekorde). Ist bis nach Nova Scotia (Halifax, 16. Oktober 1876), bis nach Quebec (Manicouagan, 14. August 1884) und Wisconsin (Humboldt, 16. August 1880).

Eidaten: Bahama-Inseln: Einundzwanzig Aufzeichnungen, 3. Februar bis 11. Mai, elf Aufzeichnungen, 3. März bis 16. April. Vor der Westküste Mexikos: Achtzehn Aufzeichnungen, 15. Januar bis 1. Juni.


Tierbeobachtungen

Die Dry Tortugas hat eine vielfältige Naturgeschichte und eine Vielzahl von Wildtieren sowohl über als auch unter Wasser. Von Vögeln bis hin zu Meeresschildkröten und Korallenriffen ist der Park ein Paradies für Tierbeobachtungen.

Dinge, die Sie beachten sollten

  • Frühjahrs- und Herbstwanderung – Die Dry Tortugas sind ein perfekter Zwischenstopp für Vogelzüge von und nach Süd- und Nordamerika. Wenn Sie wegen der Vögel gekommen sind, kommen Sie zu diesen besonderen Zeiten. Der Frühlingszug ist die bevorzugte Jahreszeit.
  • Bewahren und schützen – Als Nationalpark sind alle Wildtiere geschützt. Obwohl wir in einigen Bereichen des Parks das Angeln gestatten, müssen Sie dennoch alle bundesstaatlichen und staatlichen Angelregeln und -vorschriften einhalten.

Meeresschildkröten schwimmen unter Wasser

Meeresschildkröten

Die Dry Tortugas hießen ursprünglich „Las Tortugas“. Dies war der spanische Name, der diesen Inseln für die Meeresschildkröten gegeben wurde, die häufig um die Inseln schwimmen und an den Sandstränden nisten. Zwei häufig nistende Meeresschildkröten in den Dry Tortugas sind die Grüne und die Unechte Karettschildkröte. Wenn Sie während Ihres Besuchs im Dry Tortugas National Park das Glück haben, eine der 5 verschiedenen Meeresschildkröten zu entdecken, die im Park häufig vorkommen, denken Sie bitte daran, Abstand zu halten.

Ein Sergeant-Major-Fisch, der um Korallen herumschwimmt

Riffe und Fische

Uralte Korallenriffe sind die Grundlage der Dry Tortugas Inseln, gekrönt von einem flachen Becken, das von lebenden Korallenriffen umgeben ist. Hunderte Arten von Meerestieren liegen knapp unter der Wasseroberfläche. Es gibt Möglichkeiten, Haie, Meeresschildkröten, Korallen, Hummer, Tintenfische, Tintenfische, tropische Rifffische und Goliath-Zackenbarsche zu beobachten.

Ein prächtiger Fregattvogel

Vögel

Der Dry Tortugas National Park ist ein erstklassiges Vogelbeobachtungsziel, insbesondere während des Frühjahrszuges. Fast 300 Hundert Vogelarten wurden in den Dry Tortugas gesichtet. Mit einigen Arten wie dem prächtigen Fregattvogel und den Rußseeschwalben, die nirgendwo anders in den kontinentalen Vereinigten Staaten nisten, außer auf den Inseln der Dry Tortugas. Stellen Sie sich 100.000 Rußseeschwalben vor, die alle nach Hause kommen, um auf einem winzigen Fleckchen Land mitten im Golf von Mexiko zu schlafen. Halten Sie auch auf Ihrer Reise in den Park Ausschau nach pelagischen Seevögeln. Diese Seevögel verbringen fast ihr ganzes Leben über dem offenen Meer. With a little luck you may be able to spot such rarities as the elegant White-tailed Tropicbird.


Magnificent Frigatebird

Seasonal Occurrence: Common in summer. Uncommon spring and fall.

Profile by Vicki Stittleburg: With its huge size, long pointed wings, and long deeply forked tail, the Magnificent Frigatebird is instantly recognizable even at long distances. The bird has a 7.5 foot wingspan relative to its body weight, the Magnificent Frigatebird has the largest wing surface area of any bird alive. Males and females look strikingly different males have glossy, black plumage with an inflatable red throat patch and females have blackish brown plumage with a white breast. Juvenile birds resemble adult females but have a variable amount of white on their head and breast.

Frigatebirds mostly feed on fish but will occasionally consume jellyfish and crustaceans. Though capable of swooping down and snatching prey from the water's surface, the Magnificent Frigatebird will often steal prey from other birds. A gull, tern, shorebird, or other bird carrying food is harassed in mid-flight until it drops or regurgitates its meal. Once the food is dropped, the frigatebird swoops down to snatch the falling item before it hits the water or ground. Magnificent Frigatebirds can even take food directly from the bill of another bird in an aerial battle. Because of their swift, soaring flight and marauding behavior, Magnificent Frigatebirds were named after British frigate warships.

Magnificent Frigatebirds are common in the summer and are usually spotted close to the coast. Look for them soaring in the air at the Bolivar Ferry crossing or roosting on pilings in Galveston Bay.

Profile by Maria Hart: The Magnificent Frigatebird is rightfully named due to both appearance and behavior. With a wingspan of 7 to 8 feet and a profoundly forked tail used to steer, they can be seen effortlessly soaring above the open water of tropical oceans with a very seldom flap of their wings. Adult males are entirely black and can be seen with a red gular patch during the breeding season. Females and juveniles have more contrasting coloration as both have a white breast patch. Juveniles also have a white head as well as a light brown wingbar.

Magnificent Frigatebirds primarily forage for fish found within an inch or so of the ocean's surface. Some of their personal favorites include flying fish, tuna, and squid. From time to time, Frigatebirds have been known to pirate fish and other sea life from fellow birds by tormenting them until the unlucky seabird regurgitates their meal. The Magnificent Frigatebird will then delicately swoop down, catching this regurgitation before it hits the water.

During the breeding season, Magnificent Frigatebirds will take a break from their near constant flight to breed in dense colonies on offshore islands, coastal areas, and warm pelagic waters. Females build their nests in mangroves, in the upper canopy of deciduous trees, or in shrubs using sticks and twigs brought to her by the males.

For the most part, Magnificent Frigatebirds are relatively common. However populations have been declining in recent years. This is primarily due to coastal development of breeding habitat. In some areas, primarily in the Caribbean, this species has even been listed as “near-threatened.”

The Magnificent Frigatebird is typically seen over open water along the coast. This makes it a great time to visit Houston Audubon’s Bolivar Flats Shorebird Sanctuary. Keep your eye toward the sky next time you visit!


Where the Gooney Birds are

Mind you, visitors are never supposed to lay a finger on a bird at the National Wildlife Refuge on Midway Atoll in the North Pacific. Then picture if you will a misty 6 A.M. moment, a grassy acre or so and a Brueghelian scene in which 25 people, including me, many of them very middle-aged and not exactly thin, stalk hundreds of clacking albatross, also known as gooney birds, and fill the air with coarse shouts of "Grabber, here!" or "Bander, this way!" The show, presented on a monitored chunk of field beside the U.S. Fish & Wildlife Service (FWS) offices, includes a revolving cast of visitor volunteers like me. Most of them are trained as "grabbers," who work in pairs, pursuing and, if lucky, catching and, if luckier still, gently holding a big fledgling’s head and body so that it can be banded with special pliers that will not harm the bird’s leg. While gooneys won’t budge for a bus trying to make its way down the main street of Sand Island, they are frisky and feisty enough when we try to grab them. They retreat, wings uplifted.

Verwandte Inhalte

Once in hand, the five- to six-pound chicks are warm and scarily insubstantial to the touch. You think at first you might break a wing or a neck while handling them, but in fact they are surprisingly stout and strong. And, yes, they do bite. And throw up on you if they get upset. Crucial advice for future banding participants: before you grab the bird’s body, be sure your partner has grabbed the head. Otherwise, the bird’s sharp-edged bill may leave a minor flesh wound on your hand or arm.

That’s the kind of close encounter with the exotic world of wildlife you might have on Midway Atoll nowadays. The place is little more than three tiny specks on the map of the North Pacific—Sand Island, Eastern Island and microscopic Spit—with a ring-shaped coral reef attached. The name is most famous for a significant air and sea battle fought six decades ago by a handful of U.S. ships and aircraft against a much larger Japanese fleet, which changed the course of the war in the Pacific and perhaps the history of the 20th century. The Battle of Midway, much celebrated in print and film, can still give a lift of the heart, still stir a sense of fate and history. From 1903 until recently, through several hot wars and one cold war, Midway belonged to the U.S. Navy, which helped preserve it from commercial exploitation and public access. Today, cleaned up by the Navy at a cost of $90 million and handed over to the Interior Department’s Fish & Wildlife Service, it is a matchless national wildlife refuge. Happily, for the first time it can be visited by the public—though at a price and in strictly limited numbers. Every Saturday one Aloha Airlines flight drops off—and picks up for a 1,200-mile return to Honolulu—about a hundred passengers, that being all the visitors that refuge rules permit at a time.

The visitors find a fantasia of airborne and seaborne creatures in a habitat about the size of a small college campus. They discover, too, a 1950s naval air station preserved as if it were a museum and now operating as a cozy hotel. Busily caring for the islands, monitoring, studying and explaining the creatures and the history is a shifting group of FWS people, field scientists and lecturers, as well as volunteers young and old, mostly willing to let you lend a hand. The FWS believes students, scientists and environmentally inclined visitors should be exposed to the wonders and challenges of its unique refuge. But on its meager budget the FWS could never maintain Sand Island’s airstrip or its harbor facilities, or bear the cost of servicing the incoming flights, arranging weekly courses in "observational biology," or lavishly housing and feeding visitors. That is handled by a new company, the Midway Phoenix Corporation, one-half of an admirable experiment in partnership between government and business.

Albatross own the islands

On Sand, Spit and Eastern islands’ lonely beaches, about three score and five Hawaiian monk seals, some of the rarest of sea mammals, occasionally haul out. Offshore, big green sea turtles row slowly by under your boat. As a paying volunteer, you might also motor out into the lagoon to help monitor spinner dolphin behavior with biologist Susan Rickards of the Oceanic Society, the San Francisco-based ecotourism operator that runs research expeditions on Midway. Unlike their cousins, the familiar bottlenose, spinners tend not to adapt well to captivity, and only a few have been successfully tagged, so there is still much to learn of their biology. For years, Rickards and others have headed out to photograph individuals and groups and study behavior she keeps track of more than 200 animals by their individual markings, such as serrated dorsal fins or circular scars left by the small sharks known as cookiecutters. As we near the reef, one of the large, three-toned dolphins explodes straight toward the sky, spinning as it rises more than its length out of the water before smashing back down into the sea. Then, almost impossibly, it jumps and spins twice more—all three jumps in quick succession.

Still, it’s the birds that are the main draw on Midway: hundreds of thousands of seabirds call these islands home. White terns with black shoe-button eyes are everywhere, along with 16 other species. All the birds are spectacular, particularly the great frigate bird and white-tailed tropicbird. A few bear comic names, such as masked booby and bristle-thighed curlew. And Midway is also thick with what I have mainly come to see—the albatross. More than 400,000 nesting pairs of Laysan and black-footed albatross return to the atoll every November to breed.

In a very real sense it is the albatross who own the island. Albatross travel thousands of miles every year over the open ocean but always come back to nest, rarely more than a few feet from their previous nesting site. The banding that goes on here bears this out. Recently banders caught a black-footed albatross first tagged on Midway in 1958. Because they are so faithful to a single site, year after year, it is also easy for people to grow attached to them. When I talked with Linda Campbell, a Navy brat on Midway in the 1960s, she fondly recalled that about 25 albatross pairs nested on her chief petty officer father’s small lawn the pair closest to the front door, nicknamed Gertrude and Heathcliffe, were regarded as the family pets.

On Midway, it is not shifts in weather that determine the seasons but the comings and goings of gooney birds. "Summer isn’t summer," explains field biologist Heidi Auman, "it’s the bird window"—the Midway term for the period from August to late fall when all the albatross are gone from the atoll. (Auman worked eight years for Midway Phoenix as "academic liaison," serving as island guide, lecturer and mentor. She has since left.) She says that the absence of albatross at first is a relief. You can bike without slaloming, drive a golf cart with no thought of causing injury. "People get to mow their grass," she says. "The place begins to look like a 1950s suburb." But then they start to miss the birds. Betting pools spring up about the exact day and hour when the first returning albatross will land. "November isn’t fall," she says. "It’s when they come back. First one, then a handful, then a dozen. Suddenly, one day the sky is raining albatross. Yowling and mewing and courting. There’s so much noise we couldn’t hear each other to have this conversation."

Auman meets our flight, a plane full of book-laden high school teachers, a group of professors, mainly biologists, plus a contingent of fishermen and divers. She joins the short bus ride to our barracks—quarters that Midway Phoenix has spent a lot of money providing with some hotel comforts. They’ve even hired French chef Alain Sacasas and built an elegant restaurant where he cooks breakfasts and dinners. Everyone on the island eats lunch at the former Navy mess hall.

Except for a bus and a few other utility vehicles, Midway is mostly unafflicted by the internal combustion engine locomotion is on foot, bike or quiet, rentable electric golf cart. Because of the wildlife, no cats or dogs are allowed on Midway. There are no rats, either they were exterminated by the departing Navy. Along the way, up streets with names such as Radford and Halsey, arriving visitors see neat white "Navy" buildings, a theater, a mall, tall shade trees, flowering plants and married officers’ houses now used for staff.

Lords of the air, jesters of the land

It is slow going to Charlie barracks—which once served as bachelor officers’ quarters (BOQ). Our bus has to zig and zag to avoid what look like a million albatross chicks wandering around the lawns and streets. I have always entertained a vague notion of the albatross as lord of the air, able to glide for days on superlong, motionless wings, gracefully sweeping to the far ends of the earth. It’s a jolt to see these gawky creatures, not inclined to get out of the way, which is part of the reason why they’ve earned their goofy nickname. They simply carry on as if impediments such as buses, bikes, golf carts, aircraft and even human beings don’t exist. At the command "Get ready to move birds," two husky "bird movers" leap down and gently begin lifting fledglings off the road.

Only one island event is required of all visitors: a formal FWS briefing about ground rules in what once was the base theater. Officially, Midway is a refuge, not a resort, and the jargon in the lecture mainly concerns "compatible wildlife-dependent recreation." This is a challenge to all hands because it involves a more or less cheek by jowl mix of wild creatures and curious human beings. Midway’s sacred cow is the Hawaiian monk seal. This animal once numbered in the tens of thousands, but the population dropped precipitously as humans hunted it relentlessly for meat and pelts. Despite present international protection, the monk seal has dwindled to only about 1,400 individuals worldwide.

Monk seals are so fearful and reclusive that the sight of a human being on a beach could stop a female from coming ashore to bear her pup. Should you see one on a beach, the FWS lecturer says, "stay at least a hundred feet away. Even if they’re covered with flies and look dead." The only hope for the species lies here on Midway and on a string of small refuge islands that dot the Pacific between here and Honolulu. The U.S. Fish & Wildlife Service is very proud of the 14 pups born on the atoll last year and the 11 more this year.

Because of the monk seals and nesting birds, the whole of Eastern Island is off-limits to people, except for a once-a- week "walk and talk" visit in a landing craft with a drop-down bow like the ones familiar in World War II. Eastern is a desolate place. The revetments and pillboxes have been abandoned to nature. The battle memorial is maintained, however, and the weeds pushing up through the jigsaw cracks in the tarmac are cleaned up once a year. In the noon heat the air boils with the cries of thousands of swirling terns. But anyone who wants to summon Midway’s wartime past, or try to imagine how exposed the island’s defenders must have felt 59 years ago, should probably start here. In June 1942, Eastern, not Sand, served as Midway’s airstrip.

The screeching and mewing of birds has replaced the roar of planes

On this day I am with the biology professors, and toward the end of the ruined runway, we come abreast of a huge, treelike clump of beach heliotrope, its gnarled branches covered with squawking, squabbling birds. This has nothing to do with birds of a feather flocking together it is like an avian Christmas tree hung with different species, most notably a few male great frigate birds, identifiable by the red-balloon sacs at their necks, which they inflate to attract females. Birds are not only on the bush but deep inside. It gives off a drowsy hum of bird noises, almost loud enough to drown out the click of cameras and whir of videotape as the professors collect exotic images to stir the interest of their science students back home.

My ear is tuned to the memory of aircraft launching from my carrier off Okinawa at the end of World War II, and the howling thunder of radial engines and prop-driven planes revved up for release to the sky. On June 3, 1942, there were a few B-17 bombers on Midway. They were sent off in the predawn, so as not to be destroyed on the ground like the B-17s under Gen. Douglas MacArthur’s command the previous December in the Philippines. Later that day nine bombers flew an attack mission. Their target: a huge Japanese invasion fleet several hundred miles offshore, no one knew exactly where. Some found elements of the Japanese Navy, dropped bombs from on high but scored no hits. Midway-based Marine dive-bombers tried, too, but with little success.

Midway had 28 outdated fighter planes, which did not fly cover for the dive-bombers. They were kept on the atoll to fend off more than 90 carrier-based enemy bombers that attacked the next day with plenty of agile Zeros to protect them. When the Japanese raid ended, a hundred-bed hospital, plainly marked with a red cross, was demolished. Also, the chapel, the powerhouse, several radar installations, the hangars, barracks and row on row of tents were lost in smoke and ruin. More than half of the American fighter planes were shot down.

Despite much bravery displayed, Midway Island’s contribution to the battle that bears its name may seem marginal. In a battle, though, nothing stays simple except who won. Some small ironies of war apply here. Except in numbers of planes, the three American carriers and their escorting cruisers and destroyers patrolling northeast of Midway were overwhelmingly outnumbered by the Japanese fleet to the northwest. In fact, the attempt to keep Japan from taking Midway and making the Pacific a Japanese lake was desperate the U.S. carriers were able to try it only because America had broken a Japanese code and knew what the Japanese fleet intended—but not precisely where it could be found.

And the course of history was changed

It was a crucial radio message from one of Midway’s patrolling PBYs, which glimpsed enemy ships around 6 A.M. on the 4th, that gave the searching carriers the initial range and bearing that they needed. Moreover, the island’s effort at defense had been fierce enough that the Japanese decided to make another strike before the invasion. As a result, when the American dive-bombers and torpedo bombers struck, the Japanese carriers had planes on deck and below being loaded with bombs and gasoline. When they were hit, the explosive damage was tremendous. In a few minutes, while Japanese defenses relentlessly shot down the U.S. torpedo bombers, the unnoticed dive-bombers plummeted to sink three Japanese aircraft carriers. A fourth was sunk later. Thus Midway was saved from the Japanese, and the balance of power in the Pacific changed forever.

American involvement with Midway Atoll goes back well before those dramatic moments during World War II. It began July 5, 1859, when the uninhabited "guano" island, laden with bird droppings used for fertilizer back on the mainland, was claimed by one Captain Middlebrooks for the United States.

In 1903, the year Teddy Roosevelt created the first wildlife refuge—three-acre Pelican Island on the east coast of Florida—he sent 21 Marines to Midway, largely to protect the albatross from marauding Japanese. That same year the first round-the-world cable and wireless company put a station on Midway and erected five handsome houses, eventually importing 9,000 tons of topsoil full of alien seeds, and planting nonnative trees and flowers.

When the cable company came, only a few thousand albatross pairs lived on Midway, but the population did recover. They stayed there with the U.S. Navy through the 1930s, when it created a forward-area base on the atoll. And thousands of them watched as the big flying boats, the Pan Am Clippers, landed in Midway’s lagoon during the late 1930s, carrying rich and sometimes famous passengers on their way to Asia. The gooneys managed to survive not only the Japanese attack in 1942 but the Navy’s attempt to keep runways clear from the 1940s to the 1970s. During this period, the Navy killed more than 50,000 birds with bulldozers and flamethrowers to keep them from flying into their early, underpowered jet aircraft and causing crashes.

The number of albatross held more or less steady until the population began climbing in the mid-1960s and through the 1970s. But modern times brought new kinds of problems. When feeding on the surface of the ocean, they collectively gulp down—and later throw up if they aren’t killed by them—thousands of plastic cigarette lighters mistaken for squid. Behind the Oceanic Society’s research office on Sand, seven large cartons overflow with stuff from gooney bird stomachs. Not only are there lighters, but plastic pencils, spools, toy tops, hairpins, combs, tiny lightbulbs, even a small radio tube from the days before transistors.

Time to fly or die

On Midway, late June or early July is shocking for any visitor who harbors any lingering romantic notions about the albatross. It’s been seven months of hard work, and most albatross parents are returning to the nest just once every two to three days. They are waiting for that moment when the chick is gone—out on its own. For the thousands of gooney bird fledglings, each day more assailed by heat, thirst and hunger, the time has come to fly or die. Or at any rate get the squid that provide them with life-giving food and drink. Fortunately, more than 90 percent will make it.

At this stage they are at their gooneyest, with their comical, intense, nearly cross-eyed look, enormous triangular feet, huge wings and long bills. In the process of shedding the thick gray down from their heads and necks, they acquire ridiculous hairdos. Initially, this can put you in mind of bewigged English magistrates or Cyril Ritchard playing Captain Hook. Later, if their from-the-top-down shedding is balanced left and right, they wear sideburns.

You start out by simply wanting to cheer them on their way, especially when they flail at the air with outsized wings. Standard flight exhortations run to "Go! Go! Go!" or "Get with it, buddy!" One gray dawn, while watching some young birds perched on a seawall flapping but not flying, a teacher from Hawaii, who has raised four sons, bursts out, "There’s breakfast out there! Don’t you want your breakfast?"

As the days grow hotter, with no breeze or rain, the birds are even less mobile. We want to help them. If they move at all in the heat now, it is mostly to shuffle into a nearby patch of shade. Outside my window in Charlie barracks, a row of ten have edged into the slender shadow of a single telephone pole. But most birds just sit there waiting as the sun burns down upon them.

Why don’t they move at least a bit farther in search of shade? I wonder. Unhappily, their biological makeup prevents them from straying too far away from the spot where they were born, the location to which their parents have brought them food for months on end. Each afternoon when the sun is at its hottest, a curious and unsettling spectacle presents itself on the island’s largest expanse of grassy field. The space, lined on its eastern side with tall ironwood trees, is vastly larger than Yankee Stadium. Evenly spaced at about five-foot intervals, legions of fledgling albatross are stationed there, motionless. Many hundreds of them face away from the sun in concert, like a field of the faithful praying toward Mecca. The tips of their huge feet are protected from the sun’s heat by their bodies and raised off the ground for better circulation. Birds fairly close to the trees have gravitated into broad strips of shade. There is plenty of room for more, but the multitudes do not stir.

The gooney dances to get the girl

Nothing can be done, of course. There are too many. Up to a thousand a day are dying and are picked up in the wee hours and hauled to the incinerator. "This is not Disneyland," Heidi Auman has said. "Mother Nature takes its course here, and it’s survival of the fittest. It has to be that way." Still, like many other softhearted visitors, and many island dwellers with lawns, I decide to use a hose, in this case the one attached outside Charlie barracks for rinsing sandy feet, to give a quick sprinkle to the dehydrated fledglings nearby.

Fledglings that fly this spring, if they live, will spend two to seven years at sea before returning to Midway to find a mate. Whereas the great frigate bird and sooty tern stay aloft the whole time because their feathers are not weatherproof, the albatross spends as much as half of its time floating on the surface of the ocean, preening, resting and feeding. Albatross don’t breed until they are 8 or 9 years old, the average life expectancy of most songbirds. Why albatross and all other seabirds exhibit what ornithologists call "deferred breeding" remains one of the biggest mysteries in the biology of these animals.

When the albatross return home from their extensive wanderings, they look for a mate and practice an elaborate head-bobbing courtship dance. While the dance looks absurd and quite gooney, it provides a critical function: each bird is making sure that it is in sync with its potential mate. Albatross and other seabirds share an unusual trait—males and females split the duties involved in incubating the egg. Over a period of a month or two, the albatross pair must coordinate their comings and goings so the egg is protected from the hot sun. Should one parent stay away too long or both become hungry at the same time, the egg could be in jeopardy. Individual variations exist among birds, just as they do with humans, and if the parents are not on the same schedule, then problems will occur. "The level of communication that goes on between the couple," says Smithsonian research associate Elizabeth Schreiber, "is truly remarkable. Somehow they can discover their compatibility quite accurately during a series of courtship dances. Once they’ve selected a mate that works, the two will remain together for life, which can span more than 50 years."

Albatross are the islands' soul

After the egg hatches, around mid-January, the parents make many trips to sea to feed the chick. Recently, a small telemetric device fastened to a foraging Laysan parent from an island near Midway revealed that it had flown nonstop for 4,000 miles in search of food for its chick. Research using telemetry reveals that albatross don’t wander aimlessly, but instead are careful students of the wind and currents and where the fish are. The albatross digestive system includes a device like those that dairymen use to separate cream from milk. It takes fresh squid and processes it into two separate compartments, one for nourishing oil and the other for everything else. The energy-rich oil is stored to be fed to chicks back at the nest, while the rest is digested by the adult. The returning father or mother regurgitates breakfast in the form of a ghastly gray gruel. Spring isn’t spring here, it’s fledging time.

Today, Midway’s 400,000 nesting pairs represent 70 percent of the world’s Laysan population they are by far the most numerous albatross species. Many of the 20 other species are not thriving. One reason is relentless and general—decrease in habitat. Read increase in people. Another is cruel and specific: longline fishing. Black-footed albatross particularly strike too often at baited hooks and drown.

Like the globe itself, the ancient atoll and its gooney birds are a marvel of design. They are also an evolutionary treasure, paradoxically preserved of late by war and military occupation. Heidi Auman puts it well: "Here the life force is right in your face. Albatross are the island’s soul."


Age of steam

Vessels classed as frigates continued to play a great role in navies with the adoption of steam power in the 19th century. In the 1830s navies experimented with large paddle steamers equipped with large guns mounted on one deck, which were termed "paddle frigates".

From the mid-1840s frigates which more closely resembled the traditional sailing frigate were built with steam engines and screw propellers. These "screw frigates", built first of wood and later of iron, continued to perform the traditional role of the frigate until late in the 19th century.

Armoured frigate

From 1859, armour was added to ships based on existing frigate and ship of the line designs. The additional weight of the armour on these first ironclad warships meant that they could have only one gun deck, and they were technically frigates, even though they were more powerful than existing ships-of-the-line and occupied the same strategic role. The phrase "armoured frigate" remained in use for some time to denote a sail-equipped, broadside-firing type of ironclad.

Towards the end of the 19th century, the term "frigate" fell out of use. Vessels with armoured sides were designated as "battleships" or "armoured cruisers", while "protected cruisers" only possessed an armoured deck, and unarmoured vessels, including frigates and sloops, were classified as "unprotected cruisers".


Today in Aviation: Qantas’ First First Flight across the South Pacific

MIAMI – Today in Aviation, a Qantas Airways (QF) flying boat service commenced a survey flight from Sydney to Valparaíso via Easter Island in 1951. This marks the airline’s first flight across the South Pacific.

Before pioneering an air route from Sydney to Valparaiso, Chile, with the Catalina Flying Boat ‘Frigate Bird II’, Captain Patrick Gordon “Bill” Taylor (later Sir P.G. Taylor) was involved in a variety of other important and nerve-wracking aerial adventures. Taylor was the right man for the job.

Photo: Powerhouse Museum

The Qantas Flying Boat ‘Frigate Bird II’

The Catalina is a twin-engined high-winged monoplane flying boat with retractable wing tip floats built by Boeing Aircraft of Canada Limited starting in 1944. It features an almost cantilevered wing mounted above a shallow but broad hull on a central pylon housing the flight engineer.

The wing has a rectangular center section and tapered outer stressed-skin all-metal panels, though the ailerons and trailing edges are fabric-skinned. A unique feature is the wing-tip floats, which are mounted on pivoted frames that can be retracted electrically so that in-flight the floats form the wingtips. The hull is also all-metal, with a broad semicircular upper surface.

The power plant of the Boeing flying boat comprises a pair of two-row Pratt & Whitney Twin Wasp engines neatly cowled on the center section with cooling gills. The engines drive Hamilton variable-pitch propellers. The aircraft’s physical dimensions are 5500mm (h) x 31700mm (w).

P.1543/12

VH-ASA Flight Crew

As a result of the Captain’s experience, Taylor had been granted permission by the Australian government to conduct a survey flight in order to establish a commercial air route. Taylor was given the option of choosing an aircraft, and the Catalina PB2B-2 was the best option.

The aircraft was named ‘Frigate Bird II’ and given the Civil Registration VH-ASA. The ASA was chosen especially to stand for Australia-South America.

According to research conducted by the Museum of Applied Arts & Sciences, Captain Taylor was accompanied by Captain G.H. “Harry” Purvis (First Officer), E.D. “Blue” L’Huillier (Engineer), Angus Allison (Radio Officer and Bowman), and Sydney Morning Herald Journalist Jack Percival (Official Correspondent and Executive Officer).

Photo: Powerhouse Museum P.1543/142

The Flight

Before heading east to South America, the ‘Frigate Bird II’ flew to Grafton, NSW, and landed on the Clarence River. Noumea, New Caledonia Lauthala Bay, Fiji Satapuala Bay, Samoa Aitutaki, Cook Islands Papeete Harbour, Tahiti Mangareva, French Gambier Islands and Easter Island were all visited by the Bird II.

The refueling stop on Easter Island was critical for the aircraft. The crew had to land on the open sea because there was no sheltered area for take-off, posing a significant danger for an overloaded plane. There was a hurricane, there were freak swells, and all three anchor ropes were cut, not to mention Captain Taylor being swept overboard.

At last and with the aid of JATO (jet-assisted take-off) rockets, the crew was able to sail the ‘Frigate Bird II’ around the island like a cruise and eventually take-off.

Photo: Powerhouse Museum P1543/183

The Touchdown and Return Flight

The Frigate Bird II, escorted by a Chilean Air Force Catalina, arrived in Valparaiso, Chile, on March 26, 1951. It touched down at Quintero Air Force Base, where the crew members were greeted warmly by Chile’s President and Air Force officials.

After completing its diplomatic mission and establishing an air connection between Australia and Chile, the type departed after nine days in the South American country.

The crew arrived in Sydney on April 21 to a large reception after a similarly eventful return flight. The ‘Frigate Bird II’ was later presented to Captain Taylor as a gift by then-Prime Minister Robert Menzies in honor of the pilot’s exploits and pioneering career.

Featured image: The Frigate Bird II. Photo: Powerhouse Museum. Article source: “The Frigate Bird II and her Captain Revealed” Museum of Applied Arts & Sciences.


It is easier for a frigatebird with a 7.5-feet wingspan to go through the eye of a needle than for it to be identified straightaway — unless you answer to the name of David James. Accounts abound of how this Australia-based pelagic-birds expert has puzzled out the identity of many windblown frigatebirds recorded in India.

In 2017, a frigatebird photographed by Vivek Puliyeri as it winged for a few fleeting moments near the IIT-Madras campus, was identified by Dipu Karuthedathu as a Lesser Frigatebird. Though himself a maven in pelagic-bird identification, Dipu would still run it past David, who confirmed it as a second-cycle Lesser Frigatebird. Vivek’s eBird entry of this sighting on December 24, 2017, details the whole process from sighting to identification and finally confirmation.

A Lesser Frigatebird sighted at Beypore in Calicut on March 28, 2015. Photo: Naveenlal Payyeri

And recently, David James was called upon to confirm the species of four frigatebirds sighted at Valmiki Nagar by Vikas Madhav Nagarajan, close on the heels of Cyclone Nivar making landfall. David gave his vedict: Two of them were Great Frigatebirds and the other two, Lesser Frigatebirds.

Identifying frigatebirds blown inland, in India, is seldom as effortless as a wind current-assisted flight in the skies, thanks to three factors. Every year, frigatebird sightings off the Indian coast can be numbered on one’s fingers, and therefore, many trained pairs of eyes are not around to spot the subtle differences that set two species apart. So, usually, there would be a significant time lag between sighting and confirmation.

A Lesser Frigatebird sighted on December 12, 2016 in Mylapore. Photo: Rama Neelamegam | Photo Credit: Rama Neelamegam

Next comes an intrinsic factor: From their juvenile to adult stages, the three species of frigatebirds are similar, converging on major points. As these birds usually glide in and out of sight in a few swift seconds, usually thrust forward by a cyclone-induced gale, photographs can often miss features that accentuate the points where they diverge.

“Frigatebirds are big-sized birds, really bigger than the eagles that we see,” begins Dipu, adding that they have a minimum wingspan of around two metres.

A Great Frigatebird sighted at Valmiki Nagar on November 26. Photo: Vikas Madhav Nagarajan

Dipu elaborates: “They take many years to actually get to the colours and plumage and pattern that stay constant. They typically take four cycles and with every cycle they replace their feathers over a matter of a few months. By the fourth cycle, they will have a plumage that is close to adult plumage, and by the fifth cycle, they will have adult plumage. In adulthood, the colours and patterns do not change. The long process of growth to adulthood introduces many complex plumages. In juvenile plumage, all of them look very similar.”

  • Lesser Frigatebird would be smaller than Great Frigatebird
  • Christmas Island Frigatebird is the biggest of the three
  • Every year, 10 to 15 frigatebirds could be sighted across India
  • Two out of these 15 birds could be Christmas Island Frigatebirds
  • Frigatbirds and other pelagic birds can rest on the flight
  • In flight, they spend considerably lower energy than land birds

Dipu underlines that there are three species each with many variations based on changing plumages in the non-adult stages for birders to wrap their heads around.

So, to bridge the knowledge gap in the understanding of frigatebirds, in 2015, a group of pelagic-birds experts — Dipu et all — came up with a compilation of frigatebird sightings in India, for the November 2015 issue of Indian Birds.

The work is credited to Dipu Karuthedathu, David James, Aneesh Sasidevan, Mymoon Moghul, Prasanna Parab, S. S. Davidson, Sakthi Manickam, Vijayalakshmi Rao and Vineeth M.

By documenting sightings of critically-endangered Christmas Island Frigatebirds, the compliation also sought to overturn the misplaced notion that only the Great Frigatebird and Lesser Frigatebird occurred in India, Dipu points out.

  • Dipu Karuthedathu talks of a group of pelagic birding enthusiasts who undertake mid-sea birding trips from the Western and Eastern coasts of India to study pelagic birds. They are from various walks of life, glued together by their fascination for pelagic birds. For instance, Dipu is himself an IT professional from Bengaluru.
  • “It all started back in 2010, when we did a pelagic trip into the Arabian sea in fishing boats, with the help of Kerala’s Fisheries Department, the Coast Guard and other organisations, to see seabirds,” begins Dipu.
  • Their fascination for these birds is rooted in the fact that these birds find the sea largely self-sufficient, and depend on land — remote islands, from an Indian point of view — for breeding. On the very first trip in 2010, Dipu says they “managed to see a couple of species, which deepened our interest in pelagic birds”.
  • He continues: “Since them, we have done many mid-sea trips for pelagic birdwatching from many parts of India, including Kerala, Karnataka, Goa and Tamil Nadu. These trips have been supported by various organisations. From Chennai, we have done many pelagic birdwatching trips, with the assistance of Subramanian Shankar, who is into pelagic birdwatching. From these trips, we have good data about pelagic birds on the Eastern coast.”

“Before that compilation, we mostly had records based on some washed-out birds as specimens. That was the first time we had done a compilation based on sightings. There was the notion that only Lesser and Great Frigatebirds were showing up in India, because those were the specimens that were collected,” he explains. No matter how seasoned, birders can easily misread features of frigatebirds as seen in hurriedly-snapped images. During Cyclone Vardah, Rama Neelamegam knew her camera had to move like greased lighting, around 3.30 pm on December 12 in 2016, to capture a windblown frigatebird that zoomed past her terrace in Mylapore. “From the record shot I had taken, it was later identified as a Lesser Frigatebird,” says Rama.

When Vikas sighted four frigatebirds, on the morning of November 26 this year, he had a sense of the birds being pushed. It was around 7.30 a.m., and the winds had slowed down, but not to a breeze, recalls Vikas. “They would have been in the 60-70 kph range.

There were four frigatebirds together, flying along with a few Brown Noddys and Bridled Terns. There would have been 11 birds, and they were being carried along the coast.” A study of the images he managed to click showed they were Lesser Frigatebirds and Great Frigatebirds, two each.


Fregata magnificens Mathews, 1914

(Fregatidae Ϯ Ascension Frigatebird F. aquila) French mariners&rsquo name Frégate for the swift, rapacious frigatebirds < frégate frigate, warship (originally based on Italian fregata, etymology unknown) "95. FRÉGATTE. Fregata. < Le bec long et très-crochu vers son extrémité." (de Lacépède 1799) "Fregata Lacépède, Tabl. Ois., 1799, p. 15. Type, by subsequent designation, Pelecanus aquila Linné. (Daudin, Hist. Nat. Buffon, ed. Didot, Quadr., 14, 1802, p. 317.)" (Peters 1931, ich, 95).
Var. Fregatta, Gregata.
Synon. Aquilus, Atagen, Parvifregata, Pelecanus, Tachypetes.

● German Fregatte frigate (and other European equivalents (see Fregata)) (syn. Fregetta grallaria, syn. Fregetta tropica).
● ex “Hirundo americana” of de Rochefort 1658, and “Fregata marina apus, subtus alba, superne nigra” of Barrère 1745 (syn. Pelagodroma marina).

L. magnificens, magnificentis splendidly < magnificus grand < magnus groß facere to make.


Can UAV Designers Learn From Soaring Birds?

How do frigate birds—seabirds with a 7-foot wingspan—stay aloft for months at a time? Their gliding prowess has been documented for hundreds of years by such varied observers as Christopher Columbus and Walt Whitman. But exactly wie the birds accomplished this feat remained largely unknown until now. A new study by Henri Weimerskirch (of the Chizé Centre for Biological Studies in Villiers en Bois, France) and colleagues may help explain how the frigate bird remains airborne for extended periods. This could be of interest to UAV builders, if they can apply lessons from the birds’ flight to their designs.

The team studied frigate birds on Europa Island in the Mozambique Channel between 2011 and 2015, equipping nearly 50 of them with solar-powered transmitters to track their movements. The scientists wanted to determine how the birds completed their long migrations over oceans without landing (their feathers become waterlogged if they settle on the sea’s surface). In particular, they wanted to know if oceanic thermals allowed the birds to remain airborne for long periods.

The study, published in this week’s issue of Wissenschaft, found that while adult frigates remained aloft for up to 48 days, juveniles spent even longer—more than two months—on the wing. And both groups achieved this feat with low wing-beat frequencies—meaning mainly through soaring—which would conserve energy.

The birds’ flight paths, say the authors, showed that “when soaring, the frigates used circling movements to soar in thermals below cumulus clouds where rising air creates updrafts.” The birds drift with the wind while climbing, but while gliding, they speed up by using side winds. “The resulting movement,” says the team, “is a complex zig-zagging, roller-coaster movement.”

Interestingly, the presence of cumulus clouds could be determined from the birds’ behavior, say the authors. “An ascending flight without or with little flapping of wings can only be made with support of an ascending air current. At sea an ascending air current can only exist in a thermal below a cumulus cloud. Thus, it can be concluded that there is a cumulus cloud where the bird performs an ascending flight, when birds climb without flapping their wings. Soaring outside but close to the clouds would not be possible because of the downdrafts occurring in the near vicinity of the cloud-edges.”

Both frigate birds and glider pilots use cumulus clouds as indicators of thermals, say Raymond Huey and Curtis Deutsch, in a separate article in Wissenschaft. But whereas glider pilots typically avoid soaring in clouds (due to Visual Flight Rules), frigate birds “use these clouds to gain altitude and thus to glide extra distance.”

We wonder if this new information might help UAV designers: If a UAV were fitted with sensors that could indicate the presence of a cumulus cloud, perhaps it could use the cloud cover not only to hide, but to gain altitude and coast until finding another thermal.